Sezon na bakłażany!

18:48

Kochani postanowiłam że na moim blogu co jakiś czas pozwolę sobie wtrącić wątki kulinarne. Z racji tego że w Niemczech (tak, tak jestem tu od 2 tygodni na erasmusie) najtańszym warzywem jest teraz bakłażan dzisiaj zamieszczę mój własny przepis :)



Pamiętam jak jadłam dwa lata temu to warzywo u znajomych i... mało co nie zwymiotowałam. Chyba jednak nie było dobrze przygotowane.


Bakłażan (oberżyna, a właściwie Psianka podłużna :D ) w moim wydaniu będzie smażony więc potrzebujecie:

  • oliwę z oliwek
  • sól (najlepiej morską)
  • zioła (mogą być prowansalskie)
  • inne warzywa np. paprykę, pomidory
  • ryż (tutaj użyłam brązowego) lub ziemniaki wg Waszych upodobań smakowych


Warzywa kroicie w kostkę i wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Przyprawiacie i dolewacie odrobinę wody co jakiś czas. W międzyczasie gotujecie ryż lub podsmażacie ugotowane wcześniej ziemniaki (no chyba że macie piekarnik z funkcją grillowania to wtedy surowe). 
Na sam koniec mieszacie wszystko ze sobą i gotowe!


Bakłażan jest pyszny, smakuje jak uduszona/grillowana cukinia. Własnie! Powoli zaczyna się sezon grillowania więc możecie trochę pokombinować sami i wykorzystać do tego dostępne w sklepach warzywa.

Dlaczego bakłażan? 
Przeczytajcie sobie ten artykuł (klik)

Ciekawostki (informacja pochodzi z klik
O bakłażanie śmiało można mówić „warzywo-niespodzianka”. Dlaczego? Nazywają go gruszką miłosną, choć nie rośnie na drzewach. Myślimy o nim – warzywo, a nim nie jest. W sensie botanicznym, to w czystym wydaniu owoc, a dokładnie – jagoda. Co więcej, zaskakujące jest kuzynostwo tego soczystego owocu – są nimi nie kto inny jak ziemniak, pomidor, papryka, a co najciekawsze – tytoń. Podobnie jak ziemniak, bakłażan uprawiany był w Europie najpierw jako roślina ozdobna, a dopiero potem odkryto na szeroką skalę jego kulinarne zalety. Współcześnie istnieje bardzo wiele odmian bakłażana, występujących w wielu odcieniach barw, począwszy od żółtej, poprzez pomarańczową, zieloną, a na marmurkowej kończąc. Nic więc dziwnego, że ten niezwyczajny owoc w niektórych państwach obchodzi swoje święto, zwane „świętem Bakmana”.




Życzę Wam smacznego i udanej majówki!

You Might Also Like

0 komentarze

A Ty co o tym myślisz? :-)

Czytam

Zapisz się na newsletter